en
Головна сторінка   »  
Новини
« назад

15 серпня 2016
Будьте обережними
 

    Дощова погода, яка спостерігалася у нас, є справжньою радістю для шанувальників «тихого полювання» І хоч наші жителі не один рік вирушають до лісу, ніхто з них не застрахований від того, що може отруїтися,  вживаючи неїстівні та отруйні гриби.. Крім цього,  люди  часто і не думають про те, що отримують отруєння , вживаючи в їжу так звані двійники їстівних грибів або ті, що змінилися внаслідок мутації, адже навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників.
   Кожен, хто хоч раз збирав гриби чи бажає зайнятися цією справою, має знати основні симптоми отруєння. Серед них нудота, блювота, біль у животі.. Адже гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини та сполучення важких металів, які містяться в грибах.


   Щоб запобігти отруєнню грибами, необхідно знати

та виконувати певні правила:


Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
    Якщо ви не бажаєте стати жертвою отруєння небезпечними речовинами, що містяться у грибах, не збирайте їх, якщо не впевнені у тому, що ці гриби вам знайомі, якими б апетитними вони не здавалися. Небезпечно збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, а особливо в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
   Не можна також збирати невідомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою. Не кладіть до свого кошика гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі гриби. Ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них. Небезпечними є «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
   Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності. Ні в якому разі не можна куштувати сирі гриби на смак. Усі сумнівні – без жалю викидайте, пам’ятайте, що на кону ваше життя та здоров’я.
   Важливо пам’ятати, що гриби підлягають кулінарній обробці саме в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці гриби треба прокип'ятити 7-10 хвилин, а лише тоді гриби можна варити або смажити. Пам’ятайте, пригощати грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок вкрай небезпечно!
   Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
   Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

 

Перша допомога при отруєнні грибами


    По-перше, необхідно одразу викликати «швидку медичну допомогу». До прибуття медиків негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок).
Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, тим самим ви відновите водно-сольовий баланс. Покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. Категорично забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Не займайтесь будь-якими іншими видами самолікування. Пам’ятайте, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, тому будьте обережні та не наражайте себе та рідних на небезпеку.
   А ще хочемо попередити грибників про те, що у наших лісах водиться чимало звірини. Днями, наприклад, наші працівники помітили свіжі сліди ведмежої сім’ї , а також чули їхні звуки. Тому тут також слід бути обачними.
                                                                                                   Прес – служба.

Шановні відвідувачі!

   Ми раді вітати Вас на сайті ФІЛІЇ «БЕРЕГОМЕТСЬКЕ ЛІСОМИСЛИВСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО»

ДСГП «ЛІСИ УКРАЇНИ»!

   Сподіваємось, що тут Ви знайдете для себе цікаву й корисну інформацію про пріоритетні напрямки розвитку підприємства, товари та послуги, основні досягнення і плани лісівничого колективу Буковини. Ми зробимо все можливе, щоб віртуальна екскурсія сторінками нашого веб-сайту була цікавою і максимально інформативною.

 

Останні новини
17 вересня 2023 о 08:00

Шановні колеги! Щиро вітаю з професійним святом - Днем працівника лісу! В першу чергу хочу висловити вдячність за ваш невтомний і надзвичайно важливий внесок у збереження та розвиток нашої галузі. Спеціалісти лісового господарства - це ті, хто завжди готовий стояти на сторожі природних ресурсів та забезпечити екологічний баланс. Наша праця вимагає великих зусиль, відданості та знань. Прийміть в цей осінній день найщиріші слова вітання з професійним святом. Хай він для вас, як і інші дні, буде наповнений гідним визнанням професійного внеску в загальнодержавну справу. Щиро зичу вам і вашим родинам міцного здоров’я, щастя, благополуччя, злагоди та достатку та мирного неба! Дякую усім воїнам-лісівникам, які сьогодні захищають Україну від російських загарбників. Вісна пам'ять тим Героям, які віддали життя за батьківщину. З повагою,  Роман ПРИКАЗКА Директор філії "Берегометське лісомисливське господарство" ДП "Ліси України"

Всі новини