Дощова погода, яка спостерігалася у нас, є справжньою радістю для шанувальників «тихого полювання» І хоч наші жителі не один рік вирушають до лісу, ніхто з них не застрахований від того, що може отруїтися, вживаючи неїстівні та отруйні гриби.. Крім цього, люди часто і не думають про те, що отримують отруєння , вживаючи в їжу так звані двійники їстівних грибів або ті, що змінилися внаслідок мутації, адже навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників. Кожен, хто хоч раз збирав гриби чи бажає зайнятися цією справою, має знати основні симптоми отруєння. Серед них нудота, блювота, біль у животі.. Адже гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Щоб запобігти отруєнню грибами, необхідно знати
та виконувати певні правила: Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Якщо ви не бажаєте стати жертвою отруєння небезпечними речовинами, що містяться у грибах, не збирайте їх, якщо не впевнені у тому, що ці гриби вам знайомі, якими б апетитними вони не здавалися. Небезпечно збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, а особливо в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Не можна також збирати невідомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою. Не кладіть до свого кошика гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі гриби. Ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них. Небезпечними є «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності. Ні в якому разі не можна куштувати сирі гриби на смак. Усі сумнівні – без жалю викидайте, пам’ятайте, що на кону ваше життя та здоров’я. Важливо пам’ятати, що гриби підлягають кулінарній обробці саме в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці гриби треба прокип'ятити 7-10 хвилин, а лише тоді гриби можна варити або смажити. Пам’ятайте, пригощати грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок вкрай небезпечно! Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
|